Veel mensen staan er zelden bij stil waar hun eten vandaan komt of hoeveel energie het kost voordat het op ons bord beland. Dat zorgt voor een zwakke verbinding en waardering voor het voedsel dat we eten. Als je leeft en opgroeit in een groene omgeving vol eetbare planten en struiken, ga je anders naar jouw omgeving kijken. Je verhoudt je anders tot de lokale (eetbare) planten en de bodem omdat je er bewuster mee omgaat, er van oogst en ermee leeft. Daarom is het belangrijk dat je jouw leefomgeving inricht met eetbare planten.
Als je mag ervaren dat jouw appelboom één keer per jaar appels geeft en je deze kunt verwerken tot iets lekkers zoals fruitleer, dan zal dit leiden tot waardering richting de appelboom en jouw omgeving. Binnen eetbaar groen werkt CNME niet met eenjarige planten zoals tomaten, maar met meerjarige eetbare planten zoals fruitbomen, fruitstruiken of meerjarige kruiden. Dit biedt meer voordelen. Vaste eetbare planten zijn niet alleen onderhoudsvriendelijker, ze zijn ook beter voor de natuur. De planten wortelen beter waardoor er meer bodemleven zich kan ontwikkelen, het houdt water vast, biedt schuilplek en nestgelegenheid voor vogels. Daarnaast verkoelen eetbare bomen en struiken de lucht, zetten ze CO₂ om in zuurstof en slaan ze koolstof op in de vorm van hout.
Samen met CNME eetbare planten aanleggen kan op verschillende plekken. Vul onderstaand contactformulier in óf neem een kijkje op onze andere projectpagina’s waar op verzoek ook meerjarige eetbare beplanting mogelijk is. Je kunt namelijk met onze hulp bijvoorbeeld een schoolplein of BSO vergroenen of openbare ruimtes in je woonwijk vergroenen. Ook is er voor bezitters van huisweides, erven en percelen een aanplantregeling waarmee zij hun eigen omgeving landschappelijk kunnen verrijken tegen een kleine financiële bijdrage.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op. Samen gaan we inventariseren en kijken we wat de kansen en uitdagingen zijn om een succesvol beplantingsplan te maken, rekening houdend met de huidige situatie en het budget. Daarna creëert CNME een plan van aanpak en het ontwerp.
CNME vindt educatie belangrijk. Daarom houden we een praktijkles in de vorm van samen het groen aanplanten. Dit doen we met degene die gebruik zullen gaan maken van het groen, bijvoorbeeld de kinderen of buurtbewoners. Deze praktijkles is niet alleen leerzaam, het vergroot ook de betrokkenheid en eigenaarschap.
Bij het oogsten komt CNME nogmaals langs. Ook hier vindt educatie plaats door middel van voelen, ruiken en proeven. Er wordt stil gestaan bij het voedsel en de ontwikkeling van het aangeplant gebied. Het hele proces is een mooie praktijkervaring over de waarde van lokale, gezonde en natuurlijke voeding.
Optioneel kunnen er extra lesmomenten worden ingepland met verdiepende thema’s zoals bodem & compost, wilde (eetbare) planten, insecten en groen onderhoud.